Gümüldür Hakkında
Gümüldür İzmir’e 50 kilometre, Adnan Menderes Havalimanı’na 35 km uzaklıkta Menderes ilçesine bağlı turistlik bir beldedir. İzmir' deki diğer tatil beldelerine göre bakir kalmış belde mavi bayraklı plajları , tertemiz koyları, tarihi ve organik ürünleri ile mini bir tatil köyüdür adeta. Coğrafyası ile kendine hayran bırakan bir görünüme sahip, sakinliği bambaşka bir yer. Yemyeşil mandalina bahçeleri ve masmavi deniziyle tam bir cennet.
Gümüldür'ün ilk yerleşim yeri, 12 İon kentinden biri olan Lebedos'tur. Kuruluş tarihi MÖ 7. yüzyıl olarak tahmin edilmektedir. Ancak 2004 yılında sur duvarlarının bulunduğu yarımada üzerinde yapılan bazı yüzey araştırmalarında, işlenmiş küçük bir obsidyen yonganın bulunmuş olması buranın Koloniler Öncesi döneme ait ve muhtemelen Neolitik Çağda yerleşilmiş bir yer olduğunu akla getirmektedir. Horatius’un “Terkedilmiş Köy” olarak tanımladığı, Kolophon’un kuzeyinde, Kral Kodros’un oğullarından Andropompos tarafından kurulan Lebedos, İyon göçü sırasında Helenlerin eline geçen ilk Anadolu kentlerindendir. İyonya Birliği’nin on iki üyesinden biri olmasına karşılık komşusu Myus ile birlikte diğer İyon kentlerinden sönük kalmıştır. Teos ve Efes kadar önemli bir yerleşim olamasa da, klasik dönemde sikke basmayan m.s. 2. Yy. da adına para basan kentlerden biri olarak tarihe geçmiş. Karya yerleşimi olan Lebedos pek çok istilaya uğramış. Bir süre Teos’tan sürülen Dionysos oyuncuları loncası bu kentte yaşamış. Roma ve Bizans döneminde önemini iyiden iyiye yitiren kentin nüfusunun bir bölümü bugün Gümüldür’ün bulunduğu yere, bir bölümü de Efes’e taşınmış. 16. yüzyılda yöreye gelen Kağızmanlı Türkler deniz kenarına yerleşmiş. Zaman içinde askeri açıdan önem taşıyan kent pek çok korsan istilasına da sahne olmuş. Uzun yıllar Türk ve Rum nüfusun kardeşçe yaşadığı ve Ege’nin en iyi tütününü yetiştirdiği ‘‘Gavurköy’’, Rumlar gittikten sonra da ününü korumuş.
Yeşilin ve mavinin en güzelinin kucaklaştığı dünyanın en lezzetli mandalinalarının yetiştiği bu güzel ve sakin beldenin halka açık mavi bayraklı plajlarında deniz, kum ve güneşin tadını çıkartırken çeşitli restoranlarında Ege mutfağının lezzetlerini de tadabilirsiniz.Deniz turizmin büyük bir hızla geliştiği Gümüldür, masmavi gökyüzü, muhteşem sahili ve yeşili ile eşsiz bir tatil sunmaktadır. Satsuma mandalinasının evi olarak bilinen Gümüldür İzmir’e yaklaşık 1 saat uzaklıktadır ve yaz sezonunun yaklaşması ile birlikte turist trafiği kalabalıklaşır. Tatilciler için çok farklı tatil alternatifleri sunmaktadır. Su sporları ve çevre gezileri ile gününüzü değerlendirebilirsiniz. Esintili havası, yemyeşil doğası, temiz denizi ve uzun yürüyüşler yapmaya müsait sahili ile son zamanların popüler tatil duraklarından birisidir. Gümüldür’ün her bir köşesinde mandalina bahçesi bulunmakta olup; bu bahçeler bölgeye ayrı bir renk katmaktadır. Gümüldür denilince akla hemen mandalina gelse de portakalı, limonu ve tüm turunçgiller bakımından da efsanedir. Son yıllarda bölgeye pek çok avokado fidanı dikilmiş ve Gümüldür iklimini şaşırtıcı şekilde seven avokadolar yetiştirilmeye başlanmıştır.
Gümüldür’de mandalinadan sonra akla hemen turizm gelir. Deniz: serin ve eğimlidir. 5-10 adımda boyu geçebilir. Kumsalın eni ise, ortalama 3 metredir. Bu rakam, bazı yerlerde 5 metreyi bulur. İklim şartları mükemmeldir. Esinti hiç eksik olmaz. Dalış meraklıları için, şartlar uygundur. Temiz denizi girildiğinde uzun bir görüş mesafesi sunar. Küçük bir coğrafya içerisinde bulunan Gümüldür, gezilecek yerler bakımından hatırı sayılır seçeneğe sahip olmakla birlikte, hemen her yaştan her zevke uygun durak noktaları ile benzersiz bir tatil geçirmenizi sağlar.
GELİRİNİN büyük çoğunu tarımdan ve balıkçılıktan kazansa da Gümüldür bölgenin en hızlı gelişen turizm merkezlerinden biridir. Upuzun sahil şeridi, serin denizi, kumsalı ve esintisi kesilmeyen iklimiyle yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği bir tatil beldesidir. Her türlü su sporu yapılabilen Gümüldür, dalış meraklılarına çeşitli olanaklar sunar. Harika koyları gezdiren eğlenceli tekne turlarına katılabilir, limanı gezip balık mezatına katılabilir ve şanslıysanız eşsiz yerli kalamarlarından satın alabilirsiniz. Akşam üzeri muhteşem gün batımını izleyerek içeceğinizi yudumlayabilir, akşam muhteşem lezzetler sunan restoranlarında yemeğinizi yedikten sonra ünlü gece pazarında geç saatlere kadar alışveriş yapabilirsiniz ya da gece sahilde yakamozu seyrederken bir zamanlar beldenin adını neden Gümüşsuyu olarak değiştirmek istediklerini anlayabilirsiniz. Gümüldür’e geldiğinizde mandalina bahçelerinde fotoğraf çekilmeli ve eğer mandalina zamanıysa satsuma mandalinası yemelisiniz.